Şanlıurfa Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye'nin en büyük yedinci şehri, Peygamberler Diyarı Şanlıurfa geziniz için en ucuz Şanlıurfa uçak bileti sizi rotaradar.com adresinde bekliyor. Rotaradar sizin için yaptığı özel anlaşmalar sayesinde Şanlıurfa uçak bileti için sizlere birbirinden özel olanaklar sunuyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Şanlıurfa; doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır, güneyde de Suriye ile komşudur. Peygamberler ve Efsaneler diyarı olarak ünlenen Şanlıurfa ilk buğday tarımının yapıldığı yer olarak da kabul edilmektedir. Türkiye'nin en önemli ve büyük ovalarından olan Harran Ovası Şanlıurfa sınırları içindedir. Konik Harran Evleri ve İslamiyetin ilk camilerinden olan Ulu Camii de Şanlıurfa'da yer almaktadır.
Şanlıurfa'nın eski ve kutlu tarihini anlatmak için Nuh Tufanı’ndan sonra kurulan ilk şehirlerden olduğu söylenir. Yine dünyanın en eski medeniyet kalıntıları olan Göbeklitepe de Şanlıurfa sınırlarında bulunmuştur. Bu kadim şehrin merkezi ve iki ilçe merkezi kentsel sit alanıdır ve bu nedenle de Müze Şehir olarak adlandırılır.
Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler
Mağaraları, ünlü Balıklı Gölü, etnik mimarisi, kiliseden dönüştürülen camileri ile mistik bir havası olan Şanlıurfa'da gezecek pek çok yer sizi bekliyor.
Turumuza şehir merkezinin güneybatısında bulunan Balıklı Göl ile başlayalım. İsimleri Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri halk arasında Balıklı Göl olarak adlandırılmıştır. Sebebi ise gölün içinde efsanelere konu olmuş sazan balıklarının yaşamasıdır. Bu balıklar halk arasında saygı görür ve asla yenmez. Bu balıkların rivayete göre Hz. İbrahim’in yakıldığı ateşin odunlarından oluştuğuna inanılır. 150 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde olan gölün derinliği 3,5 metre civarındadır. Balıklı Göl çevresinde pek çok tarihi eser yer alır. Urfa Kalesi bunların en önemlilerindendir. Kale MÖ 9500 yıllarına ait bir yerleşim höyüğünün üzerine kurulmuştur. Kalenin üç tarafı kayadan oyulma savunma hendeği ile çevrilidir.
Fırfırlı Camii olarak adlandırılan Ali Fuat Bey Caddesi’nde yer alan cami ilk önce Oniki Havari Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Kaynaklara göre Hristiyanlık açısından çok önemli olan ve Van Bölgesi’ndeki Varak Manastırı’nda bulunan "Varak Haçı" 1092 yılında Şanlıurfa'ya getirilerek bu kiliseye verilmiştir. Kitabesindeki yazıdan anlaşıldığı üzere 1956 yılında kilise camiye çevrilmiştir.
Kayıp Şehir, Saklı Cennet desek aklınıza ne gelir? Evet bildiniz; Halfeti. Şanlıurfa merkezinin 112 kilometre batısında bulunur. Bilecik Barajı’nın yapımı ile %80 i sular altında kalmış, yaşayan halk 15 kilometre uzakta yeni yerleşim yerine taşınmıştır. Halfeti İlçesi Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanını taşımaktadır. İlçenin kuruluşu MÖ 855 yıllarına Asurlulara dayanmaktadır. Halfeti geziniz sırasında çevresinde yer alan Rumkaleyi, Kantarma Mezrası Hanı’nı, Aziz Nerses Kilisesi’ni ve Gürkuyu (Nohut) Kilisesi’ni de görmelisiniz.
Şanlıurfa şehir merkezinin yaklaşık 18 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe kesinlikle görmeniz gereken bir arkeolojik alandır. Konumu, boyutları, tarihlendirmesi ve anıt yapıları nedeniyle bilinen insanlık tarihini değiştiren Göbeklitepe Neolitik Döneme dair yeni değerlendirmeler yapılmasına neden olmuştur. Göbeklitepe arkeologlar tarafından insanlığın doğduğu yer, dünyanın en eski tapınaklarının bulunduğu bir kilit merkezi olarak kabul edilmektedir.
Harran adı, eski uygarlıklarda "yolların kavuştuğu yer" "kavşak" anlamındadır. Sosyolojik ve tarihsel açıdan ise "medeniyetin doğduğu, buluştuğu yer" anlamına gelmektedir. Eğer Harran’ı gezmek için geldiyseniz onu mutlaka çevresi ile gezip algılamalısınız. Eğer Harran'a geldiyseniz mutlaka, Harran Kalesi’ni, Harran Höyüğü’nü ve meşhur Kümbet Evleri’ni de ziyaret etmelisiniz.
457 yılında Aziz Youhanna (Vaftizci Yahya) Kilisesi’nin bulunduğu yere 19. Yüzyıl ortalarında Selahattin Eyyubi döneminde yapılan camii Selahattin Eyyubi Camii’dir. Ana malzemesi kesme taş olan cami mihraba paralel konumda üç bölümden oluşmaktadır. Yapımında bazilika planı net olarak göze çarpmaktadır. Pencerelerinde eski kiliseden kalmış yarım sütunlar ve birbirine dolanmış ejder kabartmaları halen durmaktadır.
Eskiden "Kızıl Kilise" olarak adlandırılan eski bir kilisenin yerine inşa edilmiş olan Ulu Camii şehrin merkezinde yer almaktadır. Ulu Cami de eski kiliseye ait avlu duvarlarını, sütunları, sütun başlıklarını ve çan kulesini hala korumaktadır. İnşaa kitabesi olmadığı için kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak tahminen 1170 – 1175 yılları arasında yaptırıldığı düşünülmektedir.
Şanlıurfa Mutfağı
Hoşgeldiniz Halil İbrahim sofrasına! Kalabalık oldukça bereketin arttığına inanılır bu şehirde. O nedenle tenha sofra, az yemek yoktur. Misafir ağırlama kültürü çok gelişmiştir. Acılı, bol salçalı ve baharatlı yemeklere hazır mısınız?
Hangisinden başlasak bilemedik, iyisi mi siz karar verin ne yiyeceğinize. Geleneksel lezzetleri çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, borani, sıllık, ayran çorbası, pıt pıt, çağala aşı, soğan tavası ve daha niceleri bu bereketli sofrada sizleri bekliyor.
Şanlıurfa Uçak Bileti Nereden Alınır?
İnanın ki ne dediysek az kalmıştır. Öyle bir şehir ki her sokağı tarih, her soluğu efsane kokuyor. Sizin yapmanız gereken tek şey indirimli Şanlıurfa uçak biletinizi rotaradar.com adresinden almak ve her anın tadını çıkartmak.